vrijdag 5 juni 2009

Dierproeven in België

Op basis van vrij recente cijfers onderzocht ik het gebruik van dierproeven in ons land. Deze cijfers dateren uit 2007, dus veranderingen hierin kunnen enigszins wel mogelijk zijn.

In België mogen er enkel dierproeven gebruikt worden als er geen enkel ander alternatief bestaat om het gewenste resultaat te bereiken. De overheid begrijpt dat deze alternatieve methodes niet altijd de complexiteit van het menselijk lichaam kunnen weergeven.
Voor het testen van cosmetica zijn dierproeven bij wet verboden in België, maar voor bepaalde doeleinden is het noodzakelijk dat men experimenten uitvoert op dieren, bijvoorbeeld voor de vooruitgang van medisch en farmaceutisch onderzoek. Dierproeven leveren een bijdrage tot de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen en vaccins, maar ook tot het stellen van diagnoses van talloze ziekten, zowel bij mensen als bij dieren.
Hier volgen enkele cijfergegevens in verband met het gebruik van dierproeven in België:
- 60% werd gebruikt voor onderzoek, ontwikkeling en kwaliteitscontrole van producten of zelfs apparaten die nuttig zijn voor de geneeskunde en diergeneeskunde.
- 29% was voor fundamenteel onderzoek.
- 6,7 % werd gebruikt voor toxicologische tests en veiligheidsproeven.
- Ten slotte werd 4,3 % van de dierproeven gebruikt voor diagnostiek, onderwijs en opleiding.
Ten opzichte van 2006 was er een lichte stijging van 3 procent in het aantal proeven die werden uitgevoerd. Deze stijging is te verklaren aan de hand van het hoge onderzoeksniveau in België: er wordt nog steeds veel onderzoek verricht naar de mechanismen van ziekten bij de mens.
In 2007 werden er in België 382 laboratoria erkend voor het gebruik van dierproeven:
- 87 % van deze laboratoria behoren tot universiteiten.
- 7 % behoren tot de private sector. Zij gebruiken de meeste proefdieren.
- De overige 6 % behoort tot overheidsinstellingen.
Extra weetje: één vierde van deze erkende laboratoria gebruikte in dat jaar geen enkel proefdier voor experimenten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten